Vad kan man göra mot depression?
- Inte Ensam
- 13 feb. 2021
- 3 min läsning
Berätta för någon om hur du mår!
Om du mår så dåligt att du tänker att livet inte är värt att leva och har tankar eller planer på att ta ditt liv ska du inte hålla det för dig själv. Då behöver du prata med någon som du har förtroende för.
Du kan känna dig ensam och utanför i din situation, men i själva verket är det många som har tänkt och känt som du. Att sätta ord på sina tankar inför en person som lyssnar kan göra att du hittar nya sätt att se på dina problem och att du upptäcker nya möjligheter att lösa dem.
Vem ska jag prata med?
Du kan prata med en person som jobbar inom vården, eller med någon du känner. Det går också att kontakta någon i en telefon- eller chattjour. Där finns personer som är vana vid att lyssna och som kan ge råd och stöd i hur du kan komma vidare och börja må bättre. Du kan vara helt anonym när du ringer. Du kan till exempel kontakta:
Bris - Barnens rätt i samhället: på telefon 116 111.
Jourhavande medmänniska: på telefon 08-702 16 80.
Jourhavande präst: nås via 112.
Mind Självmordslinjen: chatt via mind.se eller på telefon 90101.
Om den som mår dåligt inte vill ha hjälp vad händer då?
Om du själv inte vill ta emot behandling av psykologer eller andra hjälp, ska du vara beredd på att det kan ta tid. Be om hjälp från andra och bestäm själv eller med någon i vården vad som är din gräns för vad du klarar. Då menar jag att du tillsammans med kunniga bestämma hur mycket du ska göra i skolan och i vardagen exempelvis. Detta gäller även personer under 18 år. Det kan vara en mycket svår och jobbig situation för dig som är just ungdom. Det du kan göra som vill hjälpa en kompis eller en person som du känner har dessa symptomer. Ta upp frågan om hjälp gång på gång, på ett kravlöst sätt. Om du är rädd för att personen ska komma till skada, till exempel genom att skada eller svälta sig, eller för att hen pratar om att ta sitt liv kan det bli aktuellt att få vård mot sin vilja. Det finns olika lagar som reglerar över detta det kallas tvångsvård. Du får vård mot din vilja det är nått man måste göra om en person inte vill ha vård, men personen mår sämre.
Vad är tvångsvård?
En person som har en allvarlig psykisk störning kan tvingas att få vård mot sin vilja med så kallad psykiatrisk tvångsvård. Det är ett stort ingrepp i integriteten att tvingas till vård, men ibland kan det bli nödvändigt. Det kan hända om man till exempel är psykotisk och har självmordstankar eller är farlig för andra människor. Då kan vård behövas dygnet runt på ett sjukhus, så kallad sluten psykiatrisk tvångsvård. Ibland vårdas man inom det som kallas öppen psykiatrisk tvångsvård. Även barn och ungdomar kan vårdas med stöd av lagen om psykiatrisk tvångsvård om det är nödvändigt. Sluten psykiskt vård kan få även frivilligt om man mår så dåligt att man måste ha öga på dig under dagen. Saken är att det finns folk som snackar om psykiskt vård som inte har varit där inne.
AVL - 40
I linköping finns det en låst behandling som heter AVL- 40 som är för ungdomar och barn. Vad betyder med låst? Det betyder att inte alla och vem som helst kan komma in. Exempelvis i AVL- 40 så finns det två dörrar du måste passera båda dörrarna för att komma in. Det kan låta läskigt men det inte så att du inte får gå ut eller inte får träffa familj och vänner. Du får göra det mesta för att gå efter din vanliga vardag så mycket så möjligt.
1 Kommentar