Vad Är Depression?
- Inte Ensam
- 13 feb. 2021
- 3 min läsning
Du kan ha fått en depression om du känner dig nedstämd, trött och orkeslös under en längre tid, och har tappat lusten även till sådana saker som du brukade tycka om att göra. Att känna sig ledsen, grubbla över livet eller tvivla på sig själv är vanligt, oavsett ålder. När något jobbigt eller svårt händer är det vanligt att reagera med sorg, besvikelse eller nedstämdhet du kan också bli aggressiv på saker som är vanliga saker. Efter en tid brukar det gå över av sig själv, ibland med stöd från de närmaste.
Olika grader av depression
Den vanligaste formen av depression kallas för ”egentlig depression” och delas upp i tre svårighetsgrader:
Lätt eller lindrig depression
Medelsvår eller måttlig depression
Svår eller djup depression
De olika graderna beskriver hur mycket personen klarar av att fungera i vardagen.
Lätt depression – vardagen går att hantera
Vid en lätt eller lindrig depression fungerar du i vardagen, trots att du mår dåligt. Du kan klara av att gå till skolan eller umgås med vänner, fast det kräver ansträngning. Du verkar ofta sur, trött, irriterad eller arg.
Måttlig depression – vardagen är svår
Vid en måttlig eller medelsvår depression är det svårt att orka med vardagslivet. Du kan fortfarande gå i skolan, men frånvaron brukar bli hög och det är svårt att orka med prov och läxor. Det gör att skolarbetet blir lidande. Ofta har du problem med sömnen, och sover antingen för mycket eller för lite. En del vänder på dygnet, och är vakna på natten. Eftersom du ofta inte verkar ledsen eller nedstämd, utan mer sur, trött, irriterad eller arg, kan det vara svårt att förstå att du är deprimerad.
Svår depression – påverkar livet väldigt mycket
Om depressionen är svår påverkar den livet väldigt mycket. Då klarar du ofta inte av att gå i skolan längre, och verkar ha tappat intresset för allt. Du kan inte sköta sin hygien och isolerar sig ofta från familj och vänner. Att ha självmordstankar eller planer på att ta sitt liv kan också ingå i symtomen, men det betyder inte att alla med svår depression har självmordstankar. Ett annat tecken på en svår depression är att personen utsätter sig för farliga lekar eller inte är rädd om sig, till exempel är oförsiktig i trafiken. Det kan verka som om livet inte längre är viktigt. Depressioner kan vara återkommande. Då kommer symptomen tillbaka upprepade gånger. Depressioner kan även vara lindriga, men pågå under en längre tid. Det kallas för dystymi.
Symtom i mer än två veckor
Om du fortsätter att må dåligt varje dag under mer än två veckor kan det vara en depression. En depression kan antingen komma plötsligt eller också utvecklas under en längre tid. En person som tidigare har varit aktiv (varit social,haft olika hobbyn medmera) och utåtriktad kanske inte vill vara med sina kompisar som förut. Hen kan ständigt verka nedstämd, sur, arg eller irriterad. Inget är roligt, inte ens sådant personen tidigare har tyckt om att göra. Ofta slutar den som är deprimerad med eventuella aktiviteter eller intressen som hen har haft på fritiden.
Olika symtom beroende på ålder
Det är stor skillnad på hur depression märks hos ett mindre barn och hos en tonåring. Mindre barn som blir deprimerade kan ibland stanna eller gå tillbaka i sin utveckling. Till exempel kan barnet sluta leka eller sluta göra saker som hen har lärt sig. Hen kan också reagera med att gråta, skrika eller stöta bort den som försöker trösta. För ett barn som går i skolan, särskilt på högstadiet eller gymnasiet, kan en depression göra att hen inte orkar vara koncentrerad, tänka och vara engagerad. Då blir det svårt att hänga med på lektionerna och att göra läxor.
Självkänsla, självförtroende och självbild
Självkänsla, självförtroende och självbild är olika begrepp som handlar om dina känslor för dig själv, vad du tror att du klarar av och vem du tycker att du är. Självkänslan grundläggs ofta i barndomen. Om du inte fått tillräckligt med stöd och trygghet som barn, finns det olika saker du kan göra för att se mer positivt på dig själv.
Låg självkänsla
Självkänslan är ofta låg hos den som har en depression. Det kan märkas genom att du har mycket negativa och kritiska tankar om dig själv. Det är också vanligt att du drar dig undan och isolerar dig eller hamnar i konflikt med omgivningen. Exempelvis: familj, vänner med mera. Dessutom brukar man ha åtminstone tre av dessa symptomer:
Du har svårt att sova, sover för lite eller väldigt mycket.
Du har förändrad aptit, äter för lite eller för mycket.
Du har kroppsliga besvär, som till exempel magont eller huvudvärk.
Du är trött och energilös på ett sätt som inte går att vila bort.
Du har svårt att koncentrera sig och tänka.
Du tänker på döden och att inte vilja leva.
Comments